Een levensblad, een herinnering aan een mooie periode in mijn leven.

TABULA VITAE
is Latijn voor “levensblad” of “levensregister”. “Tabula” betekent “blad” of “tafel” en “Vitae” betekent “van het leven”.

Grootte: 82x117cm • Techniek:  hameren & intrekken • datum: 1970
Gesigneerd: Raf Verjans – origineel handschrift • Status: piéce unique • Nummer: 1/1

Dit kunstwerk verwijst naar het leven van de kunstenaar tijdens zijn opleiding in Maredsous. Het is een ontwerp dat belangrijke technieken en zijn verhaal over het leven in zijn beginperiode bijhoudt via kunst, zoals een familiegeschiedenis, een kunstwerkfiche of een testament. Het kan ook figuurlijk worden gebruikt om te verwijzen naar iemands levenspad, zoals het schrijven van een nieuw hoofdstuk in het levensverhaal.

Het beeldt een universum uit met een creatieve interpretatie van de dualistische wereld van de kunstenaar. De figuren en lijnen zijn een abstracte weergave van wegen en paden (met harde inkepingen, herhaaldelijke slagen en toevoegingen) die leiden naar het centrum, de cirkel. Kortom, het labyrint van ons bestaan.

In zijn vroege periode paste kunstenaar Raf Verjans deze techniek toe en creëerde hij interieurpanelen, kastdeuren, deuren, poorten en andere kunstinstallaties. Dit soort kunstwerken werden altijd uniek en op maat gemaakt, waarbij het zeer arbeidsintensieve ambacht, zijn typische stijl en meesterschap uit de jaren ’70 duidelijk naar voren kwamen. Bekijk ook andere werken die zijn vakmanschap en karakteristieke stijl uit de jaren ’70 demonstreren.

 

 

De historische edelsmeedtechniek ‘intrekken’ werd in de kunstwerk toegepast. Het werd gemaakt in zijn begin periode en is van hoogwaardige kwaliteit. Deze bestaat uit een bewerkte aluminium plaat met een zichtbare afwerking in hamerslagen. Hameren wordt meestal toegepast in zilver of rood koper. Het uitgangspunt is meestal een platte plaat metaal, die om een klein aambeeld heen gemodelleerd is en dan plastisch vervormd wordt door middel van slaan met verschillende vormen hamers.

Een kelk in dezelfde techniek, hier in link naar zijn liturgisch periode