Het Klein hotelleke in Blankenberge             1999-2001
Holistische conceptsculpturen Dakconstructie

Het Hotel de Petit Rouge werd in 1865 gebouwd op de plaats waar voorheen de Chalet des Bains stond. In 1875 werd de gevel van de Petit Rouge verhoogd met een extra verdieping nadat het Pavillion des Bains ernaast ook verhoogd werd. In 1903 werd de Petit Rouge verbreed door de aankoop van een aanpalend politiegebouw. Tussen 1920 en 1925 werd de gevel uitgebreid met het aangrenzende Café Venitien en gewijzigd in de art decostijl. In 1994 moest het hotel noodgedwongen sluiten vanwege de slechte bouwkundige staat. In 1995 kocht De Voorzorg Limburg het hotel, dat in 2001 heropende als vakantiecentrum.

Tijdens deze laatste periode werd er aan de architect Eric Selis en kunstenaar Raf Verjans gevraagd om een artistieke invulling te geven aan dit monument aan zee te Blankenberge. Hieronder enkele sterke verhalen en concepten vanuit de visie van de kunstenaar.

“Het is een hommage aan “de Passant” –voorbijganger in de betekenis-visie-filosofie van het evolutieproces van (komen en gaan) van de Homoïde – een tijdloos begrip dat aansluiting geeft aan het éénvormigheidsprincipe.

De kunstwerken en installaties vertrekkend van de kelders, in de inkomshal, in het restaurant, op elke verdieping, in het zwembad en op het dak zorgen voor de verbinding van de ‘passant’. Dit holistische benadering van kunstwerken zijn een ode aan de de passenger’ brengt de passanten of voorbijgangers zelfs letterlijk in beeld. Er komen mensen voor ons, en er volgen nieuwe tijdreizigers na ons. “ Je hoeft nergens naar toe te gaan, hier is alles. Het komt op dit moment in één punt samen,” schreef Raf Verjans over dit werk. Hij brengt daarmee een eerbetoon aan de ‘passant’: aan de mensen die vandaag voorbij komen op de dijk aan zee op deze aarde.